Göteborg by Food - Saga
Det är med lättnad som vi får hänga av oss de blöta vinterjackorna i garderoben på restaurang Saga, en bit upp på Aschebergsgatan i Göteborg. Nu kan vi äntligen ta oss många mil österut genom maten och kulturen som vi snart ska få uppleva. Ja, för ett besök på Saga innebär mycket mer än att bara äta.
Namnet på restaurangen, Saga, kommer från ett asiatiskt träd med samma namn. Trädets frön (som även är restaurangens logga) symboliserar kärlek över olika kulturer. Kökschefen Pearly Teo tog som barn vara på mycket av naturen, och idag jobbar hon på samma sätt som kock. Här blandas minnen från uppväxten i Singapore, som representerar det sydostasiatiska köket, med svenska säsongs- och lokalproducerade råvaror. Till och med inredningen skvallrar om synergierna mellan de olika köken. Längs hyllorna som sitter på väggarna i restaurangen hittar vi fermenterade grönsaker och fisksåser som Pearly frekvent använder till säsongens olika menyer.
Jag och mitt sällskap har valt den lilla menyn som inleds med en värmande aptitretare i form av en musselbuljong smaksatt med röda dadlar, gojibär och flädervinäger. Därefter följer två mindre rätter varav den första är en sashimi gjord på yellowtail med fermenterad rotselleri, oxalis och wasabi- och sesamolja, och sedan svenska blåmusslor i en curryemulsion, fermenterad potatis och rökt crème fraîche. Allt är vackert upplagt där de olika smakerna och texturerna väver samman det asiatiska med det skandinaviska.
Plötsligt kommer ljud från det öppna köket som vi sitter alldeles intill. Souschef Olivia har påbörjat tillagningen av huvudrätten – en sotad fjällröding med kimchiskum, forellrom, ångad kål och inlagda morötter. Det som låter är de dubbla brännarna som används för att bränna fisken till perfektion. Även här är uppläggningen mycket tilltalande där grönsakerna ligger som ett hölje runt fisken vi hittar under täcket av kimchiskum. Denna rätt blir min favorit för kvällen. Avslutningsvis får vi en mousse gjord på svart te smaksatt med kryddnejlika och anis, som gömmer en gelé gjord på rött vin, toppat med ett pulver av vit choklad.
Till menyn väljer även en av oss ett tillhörande dryckespaket, medan den andra av oss får ett vin som fungerar genomgående. I det vinglaset hälls ett svalt österrikiskt Grüner Veltliner upp, och det gör oss inte besvikna. I dryckespaketet ingår det fyra spännande drycker. Även här får vi det österrikiska Grüner Veltliner, men även traditionsenlig sake, en fransk Chardonnay och avslutningsvis Umeshu, ett plommonvin, till desserten.
Jag och mitt sällskap gillar uppbyggnaden av menyn där de två mindre första rätterna följs åt av en större huvudrätt, och sedan avslutningsvis en mjuk söt avrundning på kvällen. Vi lämnar restaurangen mätta, men också nöjda med vårt val av lilla menyn. Vi har ju så mycket mer av Saga att få uppleva vid vårt nästa besök.
Text och bild: Julia Thielen
Unmo—Sveriges största mötesplats för restaurangbranschen.
Connecta med tusentals kollegor och arbetsgivare, inspireras och hitta ditt drömjobb på ett och samma ställe 🙏🏻 Är du inte medlem än? Gå med i Unmo!