Göteborg by Food - 14m2 Bao

14m2 är inte stort, men varenda liten cell i detta krypin är full av kärlek. Jag kliver in hos Wai på 14m2 bao en måndag strax före lunchrusningen. Det sitter redan ett sällskap om tre personer på barstolarna med utsikt som vetter ut mot Kungstorget, men en stol står ledig. Jag tror bestämt att det är ödet. Strax efter mig kliver ännu en gäst in, och jag märker direkt att här har vi en stammis! Han hälsar glatt på Wai och säger att “jag tar ett varv” efter att han gjort sin vanliga beställning.

Att 14m2 bao har stammisar efter knappt ett halvår som öppnade, på en plats mitt i Göteborgs centrum, det säger mer än ord kan förtälja. Här möts man av ett glatt leende och varm service, men också av en smakexplosion i varje tugga. På menyn finns fem olika val av buns: fläsk, tofu, biff, kyckling eller fisk. Något för alla helt enkelt. Mitt val faller på tofu, men jag får även smaka på kockens val som är kycklingen. I de ångade fluffiga bröden, som sägs härstamma från Taiwan, ryms även bland annat kimchi, srirrachamayo, picklad daikon, hoisinsås, hackade nötter och koriander. Den friterade krispiga kycklingen är vänd i en “sticky”-sås och har heta inslag av den koreanska chilisåsen gochujang.
Wai har jobbat inom restaurangbranschen här i Skandinavien, både i Norge och i Göteborg, i flera årtionden och vet vad som fungerar. Det som traditionellt sett serveras i en bun hade inte fungerat här. Han säger att “jag gör det från hjärtat, jag gör det från grunden”. Att det är både hjärta och tanke bakom maten är det ingen tvekan om. En bun äts bäst i några snabba tuggor, och lämnar en med en känsla av att man bara vill ha mer. Sällskapet bredvid mig har valt tre olika buns, och lovordar dem alla. Men det är inte nöjda, utan beställer in ännu en variant att dela på. Jag sparar dock de övriga till en annan gång för, ja, här ska jag nog ta och bli stammis.

Bild & Text: Julia Thielen