Göteborg by Food - Hasselssons Matlucka

Timman är sen lunch när jag, i ett stormigt Göteborg, kliver in i värmen hos Hasselssons Matlucka på Mariagatan i Majorna. För dagen roddar Herman och Edward i luckan och trots att det är mitt emellan lunch och middag så är det en strid ström av gäster som kommer; kompisgäng, arbetskamrater och olika familjekonstellationer.

Ur högtalarna hörs Brenton Woods Oogum Boogum Song som jag glatt nynnar med i. Man kan inte göra mycket annat när man vet vad som väntar. Hos Hasselssons Matlucka serveras snabbmat i finkostym där du kan välja på fish and chips (även i vegetarisk variant), crispy fish burger, moules frites och räkmacka. Även om menyn är kort så är valet inte helt enkelt. På frågan ”ska jag välja mellan fish and chips eller burgare?”, blir svaret ett självklart och betryggande “fish and chips”. Rätten som är grunden och stommen i Hasselssons, och något de är ensamma om när det kommer till snabbmat i Göteborg.

När valet är klart går det undan. Fisken doppas i sin frityrsmet och får bada i den heta oljan tills den är alldeles lagom gyllene. I korgen bredvid är det nyfriterade pommes, som så fort de landat på tallriken täcks med ett rejält lager av italiensk hårdost. Här snålas det inte!

Tallriken kommer ut till mitt bord och i den tunna paneringen döljer sig en rejäl bit perfekt tillagad sej. Den får sällskap av riktigt frasiga pommes under ett berg av italiensk hårdost, tunt skivad rödlök, mängder av färska örter och både tartarsås och chiliaioli. Fisken faller isär så fort kniven gått igenom paneringen och jag känner direkt den varma brisen av sommarminnen.

Hasselssons Matlucka har, utöver sin restaurang i Majorna, en restaurang i Stockholm och under sommarmånaderna en foodtruck på bryggan i Skärhamn. Dessutom roddar de ytterligare två ställen här i Göteborg under namnet Hasselssons Macklucka. Även de är värda ett besök eller två!

Text & Bild: Julia Thielen