Göteborg by Food - Pizzabar

Efter framgångsrika gästspel i lånade kök under några år, har Pizzabar slagit sig till ro och är det nyaste tillskottet på restaurangscenen i Linné. Här är det New York-style pizza som gäller, stora pizzor med tunn krispig botten. Testa en slice av varje sort eller beställ in en hel pizza (lagom att dela på för tre). Pizzabar har bara varit öppet någon månad, men det ryktas redan om att det är den bästa pizzan i stan.

Många timmar ligger bakom förfinandet av det perfekta degreceptet. Det sitter i de små detaljerna säger Adam, som är hjärnan och drivkraften bakom. Det är en ”torr” deg med ”bara” 60% vätska. Han sätter degen utifrån samma recept varje dag med basen i fint siktat mjöl från Limabacka kvarn i Halland.

I en avlång liten lokal med några få bord sitter denna lördagseftermiddag en barnfamilj och delar på en hel pizza, en man sitter ner snabbt och äter två slice, ett par vänner tar en varsin bit i handen påväg ut. Pizzabar är lättillgängligt, avslappnat och comforting. Det är en stadig ström av gäster och det blir stundtals trångt i den lilla pizzerian.

Vi beställer en slice av varje pizza, marinara, margherita och dagens special som är n’duja och ananas. Efter uppvärmning i ugnen serveras pizzabitarna på rostfria fat till vårt bord. Vi får även in en pizzasallad med bittra rosa blad, syrlig vinägrett och parmesan. Margheritan har en tomatsås av solkyssta San Marzano tomater, basilika, rikligt med fior di latte, parmesan och olivolja. Den ofattbart krispiga botten på marinaran är helt galen! Söt tomatsås i tunt lager, skivad färsk vitlök och färska basilikablad. Att så få komponenter kan smaka så otroligt ljuvligt! I väntan på att serveringstillståndet tillfaller Pizzabar håller vi till godo med folköl från Stigbergets och italiensk kolsyrad blodapelsinsoda. Som sött efteråt erbjuds tiramisu, vi får in en flera lager hög utskuren bit, rejält med fluffig och luftig mascarponekräm. Det blir ett perfekt avslut på pizzafesten!

Den här soliga vårlika lördagseftermiddagen i slutet av februari gör det lätt att längta till ett glas josigt rödpang och en slice i handen längs husväggen på Olivedalsgatan!

Bild & Text: Marlene Schön