Göteborg By Food - Tizne

Ett stenkast från Linnégatan in på Fjärde Långgatan ligger Tizne. Jag och mitt sällskap besöker Tizne en isig vinterkväll i januari där kylan verkligen bitit tag i mig. Men värmen och det hjärtliga välkomnandet på Tizne får mig att tina upp på nolltid. Instrumental musik hörs i bakgrunden och det är ett mjukt sorl inifrån den avskalade men harmoniskt inredda matsalen, där trämöbler möter råa putsade väggar. På Tizne strävar Wendy och Hèctor efter att ge gästen en så autentisk upplevelse av mexikansk matkultur som möjligt, med grunden i traditionella familjerecept och inspiration från mormoderns kök.
Du kan välja att sitta i matsalen och avnjuta en 5 eller 7-rätters avsmakningsmeny med tillhörande cocktail-pairing eller som vi gjorde denna kväll, äta snacks och tacos från ”barmenyn".

Snabbt får vi in ett par kalla Corona och en välbalanserad mezcal- och tequilacocktail med ananasbas. Vi bestämmer oss för att beställa in allt på menyn. Snacksen vi först får in består av en förförisk guacamole med queso fresco och salsa matcha på toppen. Till detta serveras gyllene tostadas. En pikant hetta smyger sig på från den röda salsan vilket ger mig mersmak från första tuggan. Snart landar quesa birrias, taco carnitas och flautas på vårt bord. Majstortillian i birria-tacon har en perfekt frasig stekyta, smält ost droppar ut när den doppas i den tillhörande buljongen. En behaglig syra från hibiskusblomman i den vegetariska birrian framträder tydligt.

Flautas sticker ut som min favorit ikväll (om jag måste välja en) – friterade majstortilliarullar som fyllts med krämig potatis, toppas med generösa mängder salsa verde, crème fraiche, krispig vitkål och såklart en rejäl näve koriander. Här kan klyschan om att maten är lagad med kärlek slänga sig i väggen - detta är på nästa nivå! Passionen och omsorgen som lagts ner på dessa rätter är uppenbar.

Som avslutning på middagen får vi en introduktion av Shirani i hantverksmässigt gjord mezcal och tequila. Hon tar med oss till norra delen av Mexico. Vi doftar och smakar på rökig mezcal från vildvuxen agave och ekfatslagrad tequila.

Tizne förgyller verkligen Göteborgs restaurangscen med förfinad och genuin mexikansk mat. Jag råder dig genast till ett besök för en garanterad matkoma och med ett lyckorus som håller i sig långt efter du lämnat restaurangen.

Bild & Text: Marlene Schön