Göteborg By Food - Waernet

Mitt bland de pastellfärgade landshövdingehusen i Bagaregården ligger ett av östra Göteborgs nytillskott på kaféscenen – Waernet. Här serveras frukost hela dagen, men även soppa och matiga mackor till lunch, och hembakta bakverk, bullar och bröd på surdeg.

Ljuset tar sig precis över krönet när jag kliver in i kaféet. Lokalen bjuder på vacker inredning då de inte bara är ett kafé utan även ett showroom för Kulladal Kök. Känslan är att man kommer hem till någon, och hemma hos Waernet strömmar ljuset in från de stora fönstren som vetter ut mot Stockholmsgatan.

Jag är här för att testa en frukostmeny. Då väljer du mellan havregrynsgröt med kompott på säsongen frukt eller bär och skummad mjölk, eller en tallrik med yoghurt från det lokala mejeriet Kåhögs med hemgjord granola. I menyn ingår även en hembakad surdegsfralla med ost, äppelmust och kaffe eller te. Att komma hungrig är alltså ett tips, för du kommer gå härifrån både mätt och nöjd. Framförallt om du som jag (och faktiskt i princip alla övriga besökare) inte kan hålla dig från det söta som frontas i glasmontern. En semla, även den bakad på surdeg, var något som jag inte kunde lämna orörd.

Både upplägg av maten, i de second hand-fyndade udda porslinet, och de lokala råvarorna skvallrar om att detta kommer lämna mig med en nöjd mage. Den söta kompotten på päron och de syrliga lingonen är en perfekt kombination på den lena havregrynsgröten, och surdegsfrallan med ost och gurka är ett gott komplement. Pricket över i:et blir semlan där hantverket kommer fram: en lagom stor bulle bakad på surdeg och ölandsvete, hemgjord mandelfyllning med goda bitar av rostad mandel och en slövispad grädde.

På Waernet är tempot så lugn som du önskar av ett kvarterskafé, där ingen slinker in mellan möten eller för att undkomma regnet. Maja, som serverar mig, hinner även med en pratstund. Hon säger att det om helgerna är mer hektiskt då detta är mer av ett destinationskafé som gästerna planerat att besöka. Denna torsdag som jag gjorde mitt besök lämnades inga bord tomma, men ingen behövde heller vända i dörren. Jag kunde iaktta stammisen med hunden som kom in för en kaffe, pappan med dottern som fikade innan tandläkarbesöket och kompisgänget som lyxade till sin morgon med en lyxig frukost (och Yatzy!). Ja, även hantverkarna kom förbi på en kaffe och sin favoritbulle mellan jobben.

Missa inte att ta en påtår, dela på både kanelbullen och kardemummabullen, och utmana ditt sällskap på ett parti Yatzy! Waernet är ett ställe du vill fastna extra länge på.

Bild & Text: Julia Thielen