#MyJourney Anna Johansson

Namn: Anna Johansson
Företag: Byracka Vin

På Malmös restaurang-och dryckesscen finns ett namn som sticker ut för sin passion och ledarskap. En förebild i branschen som inte bara vågar prata om utmaningarna i branschen utan också någon som bidrar till att skapa den förändring som behövs. Vi satte oss ner med Anna Johansson, entreprenör och sommelier från Byracka Vin för att prata om hennes resa inom vin- och dryckesvärlden. Vi pratade om hennes tankar kring hur man lyckas i branschen, om de milstolpar som definierat hennes väg och om passionen som driver henne framåt.

Hej Anna, Du har många år i branschen bakom dig och har gjort många spännande saker. Men hur började din resa?

Jag har jobbat inom restaurangbranschen sedan jag var 15 år. Till en början hade jag lite ströjobb samtidigt som jag pluggade och därefter fortsatte jag jobba inom restaurang och service i många år samtidigt som jag reste. Jag jobbade bland annat på restauranger i England, Spanien och Norge. I denna branschen är det enkelt att hitta jobb, oavsett vart i världen man är.

När jag jobbade i Norge så väcktes mitt intresse för vin och framför allt kombinationen vin och mat. Jag inspirerades av många duktiga människor inom området men kom till slut till en punkt där jag kände att jag inte kunde tillräckligt och ville lära mig mer för att kunna möta mina kunder på ett bättre sätt. Så, för att kunna växa i min roll sökte jag till den internationella sommelier-utbildningen i Stockholm som Restaurangakademin står bakom.

Det var en helt fantastisk utbildning som var CSN-berättigad. Detta var för 12 år sedan och det var första året den utbildningen hölls och därför fick vi nog agera lite försökskaniner. Det var ett tufft år men otroligt roligt! Vi var 30 elever när utbildningen började men bara 12 när vi gick ut. Många av dem jag pluggade med har gått vidare och gjort fantastiska saker idag.

Parallellt med utbildningen startade jag en vinbar i Bergen tillsammans med en branschkollega, så när jag var klar var vi i full gång där. Vi hade runt 300-400 flaskor vin och allt kunde man få på glas – vi var de första med Coravin i Bergen. Vinbaren jobbade jag med i sex år, sen sålde jag min del. Baren finns fortfarande kvar där i en mysig liten gränd i Bergen och har blivit korad stans bästa dejtingställe!

När jag drev vinbaren så startade vi också en vinimport för vi såg att marginalerna var större där. Vi tog in viner som vi gillade och det resulterade i flera resor där jag fick besöka producenterna och testa olika årgångar. Då insåg jag att det är detta jag vill göra; jag vill välja ut produkter och jobba tillsammans med producenter, restauranger och deras sommelierer. Jag jobbade på två olika importbolag i Sverige innan jag fick erbjudande att ta över Byracka. Det var inte självklart från början då jag var lite bränd från tidigare arbetsplatser men jag bestämde mig till slut för att tacka ja på premissen att jag fick driva det på mitt sätt.

Upplever du att du hade tillgång till den utbildning, mentorskap eller nätverk som krävdes för att nå dina professionella mål och drömmar?

Ja det tycker jag. Just den utbildningen som jag gick är såklart svårare att komma in på då den är CSN-berättigad men idag finns det många bra alternativ. Det finns bra utbildningar i Oslo, Köpenhamn, Stockholm och Malmö. Det utbildningen som jag gick hade främsta fokus på vin och på hur det är att arbeta i branschen, olika typer och nivåer av service och inte så mycket fokus på affärsdelen.

Just service-biten inspirerade mig och det blev tydligt att det alltid finns saker att lära sig inom detta, man kan alltid finslipa servicen. Driver man en krog på Michelin-nivå så är det runt 30 olika steg inom service som man ska uppfylla medan på ett mer avslappnat ställe, som exempelvis Ruths i Malmö, så har man färre steg, men då är också tempot ett helt annat.

Efter att ha drivit en restaurang i Köpenhamn med hög servicenivå så ville jag ha något mer avslappnat och det är just det jag älskar med vinbarer. Det finns mer tid för att prata vin med kunden och ge en annan typ av serviceupplevelse, vilket jag också gillar.

Vad har varit din största lärdom på resan?

Det är okej att inte veta allt. Man måste våga erkänna och säga ”jag har inte koll på det här, kan du visa mig”. Man behöver vara ödmjuk! Olika platser ser olika ut och man är där för att lära sig, även om man varit i branschen i 20 år så finns det alltid nytt att lära sig. Jag har blivit mer öppen kring det med åren och tar gärna in andras tankar och åsikter på ett annat sätt nu. Det är en rolig, spännande och kreativ bransch och det finns alltid nytt att lära sig! Man måste våga misslyckas och testa sig fram – vad är det värsta som kan hända?

Hur har det varit att vara kvinna i en ganska mansdominerad del av vår bransch?

Det var en annan tid när jag startade i branschen och jag ser absolut en förändring nu och det är fler kvinnor som tar plats och är med och driver. Men ja, det har varit svårt att vara kvinna i branschen. Många har förutfattade meningar och tror att man inte vet vad man snackar om bara för att man är kvinna. Hade en man suttit i samma position hade han inte blivit misstrodd på samma sätt. Men nu upplever jag att det är jättemycket bättre. Det finns många kvinnliga förebilder som exempelvis Ida på Dryckesbutiken som drivit eget länge och banat väg och inspirerat andra kvinnor att våga ta den resan. Idag finns det många både säljare och inköpare och jag skulle säga att mellan 70-80 procent av mina kunder i Malmö är idag kvinnor.

Jag tycker också att vi måste vara mer öppna och prata om saker. Inom vinbranschen har vi ofta lagt locket på. Till och med under MeToo så var det tyst. Vi måste alltid berätta och stötta och take a stand. Många förblir tysta och tar inte avstånd till restauranger, personer eller vinmakare som betett sig illa. Jag upplever dock att naturvins-världen är väldigt annorlunda från det klassiska segmentet när det kommer till just detta. Oftast är det mindre företag och man förknippas med sin produkt och då får man nog tänka sig för lite extra kring hur man beter sig och behandlar andra. Jag hade gärna sett att det skapades fler organisationer där vi kan samlas i dessa frågor, organisationer som ”Framtidens krogkultur” som aktivt arbetar för en positiv utveckling till en jämställd restaurangbransch.

Vilket råd skulle du ge framtidens vin-talanger som vill göra det du gör?

Fortsätt vara nyfiken och vilja lära dig mer. När man tror att man är färdiglärd så stagnerar man. Man ska vilja utvecklas och alltid lära sig mer. Det är en bransch där man lätt kan klättra och utvecklas om man vill, men det är hårt jobb och man måste våga ta sin plats.

Hur ser det ut för dig framöver?

Jag är nöjd med det jag gör nu. Pandemin var tuff och inflationen påverkar många av oss. Men jag vill fortsätta med det jag gör idag men växa inom det; anställa fler, skapa fler jobb och bygga en trygg arbetsplats.

När är du som lyckligast på jobbet?

Åh det finns så många stunder. Till exempel när man har en fin och trygg relation med sina kunder och kan prata öppet med dem om mat och vin. När ens kunder blir som vänner, det är fint tycker jag. Jag är också lycklig och stolt över de viner och produkter jag tagit in. Jag är stolt över människorna bakom! Vinmakarna som delar samma filosofi som oss om ärliga viner och ärliga människor med hjärtat på rätt plats.

5 snabba:

Var äter du helst i Malmö?
Det finns så många bra restauranger i Malmö så det är en jättesvår fråga. Men jag går gärna till Ruths för frukost eller lunch, delar en flaska vin på Julie och när det är dags för middag så får det bli Västergatan, där är nivån alltid lika hög och servicen så lättsam och proffsig.

En ledig fredagskväll - vad dansar i glaset?
Bourgogne, vilket kanske känns tråkigt för oftast importerar jag viner som är lite mer utmanande men just nu vill jag ha en Bourgogne, Chardonnay eller Pinot Noir – lite mer klassiskt men biodynamiskt såklart.

Om man besöker Malmö - vad får man absolut inte missa?
Kallbadhuset

Vad saknar du i mat-och-vin-Malmö?
800 grader slice! Oskar Montano, snälla öppna upp i Malmö!

Vad hittar du på när du inte jobbar?
Just nu är jag i trädgården och odlar mycket. Som ny husägare kan man odla och se allt växa – det gillar jag jättemycket. Jag är mycket med min dotter, leker med henne, jag styrketränar också och reser mycket. Och även om resan inte är tänkt som jobbresa så hamnar jag ofta på en vingård ändå.

Bild: Nathalie Jörnheim
Text: Johanna Nytomt & Nathalie Jörnheim