People of Gastronomy

Alida Cederlund - Noir Vin & Kaffekultur

Passionerad spiskrigare, morgonpigg bagare, glas-swirlande sommelier eller karismatisk servicestjärna - vår bransch blomstrar tack vare individerna som dag ut och dag in skapar både upplevelser och det community vi älskar och vill hylla i “People of Gastronomy”.

Vad är det bästa med ditt jobb?

- Det bästa med att jobba inom service är att få träffa så mycket människor varje dag, men även gemenskapen och vänskapen en får med sina branschkollegor. Jag gillar även att det ger plats för min sociala sida och jag älskar att ha många bullar i luften.

Jag har alltid tänkt på min arbetsplats och mina kollegor som ett lag, där vi strävar åt samma mål, vill arbeta, samarbeta och utvecklas tillsammans. En stor drivkraft är även att få vara med att utveckla och lyfta den yngre generationen. Vi är ju många som vill få en mer jämställd bransch och vi kommer ingenstans utan att de yngre får vara med på den resan och utvecklingen.

Vad fick dig att börja jobba med kaffe?

- Jag fick ett caféjobb efter att ha slitit varje helg på nattklubb under min gymnasietid och föll sedan främst för hantverket av en riktig god kopp kaffe, men även latte art. Att det krävs så många komponenter för den perfekta koppen gör att jag fortfarande tycker att det är lika kul så många år senare.

Var äter du helst i Malmö?

- Jag äter gärna hos mina kollegor i Malmö Saluhall (jobbade 6,5 år på St Jakobs Stenugnsbageri), men annars försöker jag hitta den mest perfekta tartaren i staden.

Vad saknar du på mat-och-dryck-scenen i Malmö?

- Det är en svår fråga, men jag längtar efter ett ställe som har en nisch på potatis som grund. Det finns så mycket att göra med potatis, möjligheterna är oändliga. Ja, jag är en riktig potatis-lover. I alla former!

Om du själv lagar mat, vad bjuder du på?

- Det blir oftast pasta om jag bjuder. När min mor eller vänner kommer ner och hälsar på mig i Malmö vill de alltid ha min pasta med svamp
och tryffel.

En ledig fredagskväll - vad dansar i glaset?

- En riktigt smokey Penicillin, gärna gjord av någon av stjärnorna på Care/Of Cocktail Bar.


Bild: Nathalie Jörnheim
Text: Alida Cederlund & Nathalie Jörnheim