People of Gastronomy

Maja Gustafson - Gelaterian, Göteborg

Passionerad spiskrigare, morgonpigg bagare, glas-swirlande sommelier eller karismatisk servicestjärna - vår bransch blomstrar tack vare individerna som dag ut och dag in skapar både upplevelser och det community vi älskar och vill hylla i “People of Gastronomy”.

Vad är det bästa med ditt jobb?
Det måste vara all kontakt med människorna som besöker Gelaterian! Folk kommer dit när de vill göra något lustfyllt och därför blir responsen man får väldigt positiv och glädjefylld, man får som ett direkt kvitto på att det man gör är gott! Köket ligger ju i precis anslutning till caféet vilket gör att jag kan se gästerna spricka upp i ett leende när de tar första skeden gelato i munnen.

Vad fick dig att börja jobba med gelato?
Jag startade Gelaterian Göteborg tillsammans med mina föräldrar Camilla och Clas för snart 7 år sedan. Vid den tiden bodde vi några år i London och det var där vi upptäckte hur gott gelato är och hur trevligt det är att ta en fika på en gelateria istället för ett vanligt café. Mamma Camilla åkte till Bologna för att plugga fyra veckor på Caprigiani Gelato Univeristy för att lära sig allt om gelato, och därefter lärde hon mig allting. Jag åkte sedan tillbaka till London för 5 år sedan för att plugga till konditor och kock på matlagningsskolan Le Cordon Bleu, och jag står sedan några år tillbaka för tillverkningen av all vår gelato som vi gör från grunden på plats i köket på Grönsakstorget. Jag ser inte gelato som bara mitt jobb utan det har utvecklats till ett stort intresse hos mig som gjort att jag vill fortsätta med detta tills jag förätit mig på gelato, om det nu ens är möjligt.

Var äter du helst i Göteborg?
Oj, det är en svår fråga, det finns många bra restauranger i Göteborg. Jag tycker om när man kan dela på flera mindre rätter runt bordet så att man kan smaka på varandras mat och diskutera alla smaker. Därför går jag gärna till restauranger som har den typen av rätter, och ofta blir det restauranger med inriktning på asian fusion som jag älskar. En av mina favoriter som har bägge delar är Food Lab by Tilda som jag återkommit till många gånger och aldrig blivit besviken hos!

Om du själv lagar mat, vad bjuder du på?
Det varierar otroligt mycket, men oftast går smakerna åt just det asiatiska hållet då asian fusion är en stor favorit. Även en riktigt god pasta är aldrig fel. Att stå i köket och laga mat är som meditation för mig och jag älskar det!

En ledig fredagskväll - vad serveras hemma till dessert?
När jag väl är hemma och bakar vill jag inte att det ska vara för svårt eller krångligt, så oftast blir det en enkel äppelpaj med knapertak, som självklart serveras med min vaniljgelato, eller en klassisk kladdkaka med färska bär till.

Vad saknar du på mat-och-dryck-scenen i Göteborg?
Jag tycker att utbudet i Göteborg har blivit väldigt brett senaste åren så det är inte något jag saknar så på rak arm. Däremot kan jag ibland vilja ta en fika eller efterrätt senare på kvällen ute någonstans men ofta stänger caféer hyfsat tidigt. Så fler öl- eller vincaféer som har öppet sent på kvällarna där man kan ta sig ett glas till fikat önskas!


Bild & Text: Julia Thielen