People of Gastronomy

Markus Welin - Savant Bar, Vin Vivant


Passionerad spiskrigare, morgonpigg bagare, glas-swirlande sommelier eller karismatisk servicestjärna - vår bransch blomstrar tack vare individerna som dag ut och dag in skapar både upplevelser och det community vi älskar och vill hylla i “People of Gastronomy”.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Det bästa med att driva eget är att jag helt bestämmer vad jag ska göra. Och jag får utveckla och leva ut mina drömmar bäst jag vill. Finns inget som är omöjligt!

Bästa med Savant, som är en av mina verksamheter, är de fantastiska människorna jag får träffa. Kollegor, vinmakare, importörer - you name it! Det blev en sådan skillnad när jag blev krögare och fick möjlighet att träffa så mycket nya människor! Min vänskapskrets har fyrdubblats om inte mer. Och att få dricka en massa goda viner är inte fel heller.

Vad fick dig att börja jobba med vin?

Jag började som diskare när jag var 19. Så på den vägen var det. Men i all ärlighet, så var det filmen ”Cocktail” med Tom Cruise som fick upp mitt intresse för drinkar och barer. Att jag sen aldrig jobbat med drinkar är en annan sak. Men jag har alltid älskat sociala sammanhang och då är barer den perfekta platsen.

Var äter du helst i Stockholm?

Främmat är min absoluta favvorestaurang. Men även Gemla, Bambi, Eat East, Mazraa, Triton och Chelas är favvos. Och Stockholms kanske absolut bästa mat är 800 grader Slice. Blir inte bättre.

Om du själv lagar mat, vad bjuder du på?

Beror på humöret, helt och hållet!

En ledig fredagskväll - vad dansar i glaset?

Naturligt! Aldrig något annat. Älskar lätta vita viner med mycket energi. Har för många favoriter för att nämna en.

Vad saknar du på mat-och-dryck-scenen i Stockholm?

Jag skulle vilja se mer självständigt ägda restauranger, och mindre av de stora restauranggrupperna. Vill se mer individualitet och fantasi! Det håller lyckligtvis på att ändras i Stockholm, och senaste åren har det kommit många mindre, fantastiska ställen. Hoppas verkligen att det fortsätter så!

Bild: Nathalie Jörnheim
Text: Markus Welin & Nathalie Jörnheim