Göteborg by Food - Bar Bruno

Charmiga, charmiga Bar Bruno! Denna lilla intima cocktailbar på innergården till Kyrkogatan 13 med de djupröda tunga sammetsgardinerna och den hemtrevliga atmosfären. En neonskylt ger ett förstärkt rött sken till den redan intensivt mörkröda inredningen. Flaskor med sprit fyller en hel vägg upp till tak bakom den lilla bardisken.

Det är tidig fredagskväll men den festliga, vibrerande ambiancen på Bar Bruno går redan att ta på. Hög pulsande musik som är svår att sitta still till, sprudlande energinivå och livlig stämning hos Richard och Hannes bakom baren. Skratt och konversationer dämpas i musiken och i ljudet av slammer med glas och skakande shakers. Det är med en imponerande snabbhet som arbetet hela tiden pågår framför mig. Nya beställningar trillar in, baren fylls upp på besökare. Det minglas och serveras, uppmärksam och entusiastisk personal presenterar varje cocktail ingående.

Menyn är föränderlig och erbjuder väl genomtänkta, nyskapande smakkombinationer men med utgångspunkt i klassiska cocktails. I ett frostat glas på fot serveras en ”Clutch”, Bar Brunos version av en Margarita. Rökig mezcal infuserad med en jordig ton av jordärtskocka möter citrus aromer från chinotto och lime.

Blir rekommenderad ”The Groove”, en klarifierad cocktail i ett smalt högt glas som ger en spritsig munkänsla. Bittra och örtiga toner avrundat med apelsin. Dricks genom en Cointreau- och vaniljspetsad grädde med riven Manjarichoklad på toppen. Perfekt om man vill ha sin dessert i flytande form!

Ett ambitiöst koncept i ”Circular cocktails” finns också på menyn. Det lyser upp i Richards ögon när jag frågar om idén bakom. Vilken går ut på att ta vara på svinn och rädda råvaror från köken på systerrestaurangerna vägg i vägg. Genom en oerhörd passion och flertalet tekniker och processer ta fram det bästa och mesta ur råvaran. Vara kreativ och använda rubbet för att få fram baser och garnityr till tillfälliga cocktails som får vara på menyn så länge ingredienserna räcker. Jag provar en cocktail från den cirkulära menyn, en ”Rosé Vermouth x Champagne”. Uppfriskande och aromatisk, med ”räddad” limejuice och en hint av kakaolikör. Ett pulver på torkade fermenterade karamelläpplen pryder ena sidan av glaset.

På Bar Bruno kan man alltid lita på att bli serverad högkvalitativa cocktails oavsett tid på dygnet. Slink in på en aperitif, avrunda med en efter-middag-cocktail eller stanna långt in på natten.

Bild & Text: Marlene Schön