Göteborg by Food - Bar Bulot

Det som började som en tillfällig popup-restaurang är nu en självklar del av Stora Saluhallen. Bar Bulot är så nära Paris du kommer, men mitt i hjärtat av Göteborg. Den mysiga lilla matbaren ligger som en vinoas mitt i gången mellan färskpasta-handlaren och delikatesser från öst, med ett litet vitkaklat kök som centrum och ett 40 tal platser runtom. Halvväggar skärmar av från en konstant ström av turister och helg-shoppande Göteborgare.

Det är lördag vid lunch och jag möts av en stimmig och livfull saluhall. På Bar Bulot är det än så länge lugnt men det blir snabbt fullsatt. Ljudnivån ökar och det hörs ett jämt sorl, skratt och glada samtal. Det ligger en behaglig nötig doft av brynt smör i luften.

Med rötterna i klassisk fransk matkonst är det hos Bar Bulot fokus på väl utvalda viner och eleganta mellanrätter. Menyn är ombytlig och det finns alltid nyskapande rätter som lämnar mig glatt överraskad.

Jag, eller egentligen vi (optimal är nämligen att ha med sällskap att dela med för att kunna smaka på så mycket som möjligt från menyn) börjar med ett glas champagne med lätta bubblor. Vi serveras ostron med granité på pepparrot och gurka, vackert presenterat med snäckskal som dekoration och pärlemorskedar. De ljumna blåmusslorna med krondillsolja och stekt agretti är otroliga! Rätten är mjuk och finstämd, känslan kan liknas med en varm kram. De möra musslorna smälter i munnen och lämnar efter sig en lätt smak av hav, inbäddat av den gräddiga lena buljongen. Skaldjurstemat fortsätter med en stuvad, gruyèregratinerad hummer och saffransinkokt fänkål. Vi får även in Bar Bulots tappning på caesarsallad - lätt bittra blad i rosa toner, sardeller, krämig dressing med kapris och rejält med parmesan på toppen.

Varje gång jag besöker Bar Bulot imponeras jag av den oerhörda finessen i alla detaljer. Från råvaror och smaker såklart (!), men även vad gäller hantverket, upplägg och presentation. Enligt mig finns en av de bästa helg-lunch-upplevelserna i stan på Bar Bulot i Stora Saluhallen. Man slinker in på ett snabbt glas och en mustig fisksoppa eller hänger kvar, går all-in, tar en lunch utan slut, avrundar med en sked kaviar och en shot
Grey Goose-vodka så är man redo att helt sömlöst gå direkt på middagen…


Bild & Text: Marlene Schön