People of Gastronomy

Emma Wennerberg - Bistro Odette, Göteborg


Passionerad spiskrigare, morgonpigg bagare, glas-swirlande sommelier eller karismatisk servicestjärna - vår bransch blomstrar tack vare individerna som dag ut och dag in skapar både upplevelser och det community vi älskar och vill hylla i “People of Gastronomy”.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Mötet med gäster är det absolut bästa. Varje gäst har individuella önskemål och att jobba med dem är en härlig utmaning. Det blir som oftast en direkt respons och en direkt belöning.

Vad fick dig att börja jobba med mat och vin?

Det började som för många andra. Första jobbet som ledde till andra jobbet osv. Intresset växte på vägen. Ju mer inspirerande meny och kollegor desto mer ville jag lära mig. Det var i Oslo jag gjorde min gastronomiska resa från bar till fine dining, avslutande på bistro. Där jag känner mig som mest hemma.

Var äter du helst i Göteborg?

Oj, vad är jag sugen på idag? Diket ligger mig väldigt varmt om hjärtat. Med många fler.

Om du själv lagar mat, vad bjuder du på?

Haha, jag är så bortskämd med min man. Så frågan är vad han lagar och jag kombinerar vin till? Han gör ju en fantastisk tempurafriterad räksallad. Den hade jag kunnat tänka mig äta nu. Och kunna laga när jag ska bjuda på middag.

En ledig fredagskväll - vad dansar i glaset?

Innan maten, efter maten eller i baren - Champagne! Sen bestämmer middagen vad som händer. Finns ju några ess, men blir för många att nämna.

Vad saknar du på mat-och-dryck-scenen i Göteborg?

En sushirestaurang med ”á la carte”-meny och god vinlista. All ära till omakase men något mer tillgängligt och opretentiöst. Gärna en satsning från en mindre aktör. För det vill vi ju främja.

Bild & Text: Marlene Schön