People of Gastronomy

Erik Jonsson - Wine Mechanics, Göteborg

Passionerad spiskrigare, morgonpigg bagare, glas-swirlande sommelier eller karismatisk servicestjärna - vår bransch blomstrar tack vare individerna som dag ut och dag in skapar både upplevelser och det community vi älskar och vill hylla i “People of Gastronomy”.

Vad är det bästa med ditt jobb?
Variationen i arbetet, och att få följa ett vin hela vägen från druva till flaska. Det är något väldigt tillfredställande att få jobba med händerna och tillverka något från grunden, som folk sedan sopar i sig en fredagskväll.

Vad fick dig att börja jobba med vin?
Jag har alltid varit intresserad av mat och dryck och jobbat med det sedan jag var 16. Jag utbildade mig till sommelier och arbetade som det ett tag. Sen fick jag för mig att jag skulle bli vinmakare och flyttade till Nya Zeeland för 10 år sedan, för att studera och jobba med det.

Var äter du helst i Göteborg?
Svår fråga…finns många ställen som jag gärna går till, men dit vi går oftast är utan tvekan Bistro Odette. Det är så oerhört hemtrevligt och alltid god mat och bra viner. Och sprit! De har ett briljant utbud av fruktsprit!


Om du själv lagar mat, vad bjuder du på?
Det beror väldigt mycket på tid på året och vad jag är sugen på, just nu är jag inne i en kinesisk period (igen). Men fransk mat kommer alltid ha den största platsen i mitt hjärta skulle jag säga.

En ledig fredagskväll - vad dansar i glaset?
En till svår fråga! Men oftast en starköl att börja med, tysk lager helst. Sen får det fortsätta med det min fru är sugen på, själv är jag lite periodare med det där. Just nu är det mycket Blaufränkisch från Burgenland i glaset hemma, men det kommer nog bytas till något annat snart.


Vad saknar du på mat-och-dryck-scenen i Göteborg?
Jag vet inte om jag saknar något, jag skulle snarare säga att det är jag som saknar tiden och viljan att gå ut och testa allt. Det vi har för mycket av däremot är stora tråkiga restaurang-koncerner med överprisad, dålig öl och tråkiga vinlistor.

Text: Erik Jonsson och
Bild: Marlene Schön