People of Gastronomy

Tom Surma - Restaurang Familjen


Passionerad spiskrigare, morgonpigg bagare, glas-swirlande sommelier eller karismatisk servicestjärna - vår bransch blomstrar tack vare individerna som dag ut och dag in skapar både upplevelser och det community vi älskar och vill hylla i “People of Gastronomy”.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Dels att jag får träffa alla våra fantastiska gäster varje dag och för en liten stund förhoppningsvis förgylla deras kväll ​- och att får göra det med fantastiska kollegor.

Vad fick dig att börja jobba bakom baren?

Det började 2001 efter att jag gått bartenderskolan i Göteborg. Jag började jobba och blev förälskad i branschen direkt! Jag fastande helt enkelt och har älskat det sedan dess.

Var äter du helst i Göteborg?

Om det inte är på jobbet så gillar jag Diket, Falafelhouse på Värmlandsgatan, Bulot i Saluhallen, Smöriga Bröd och Tapasbaren i Majorna. Efter service är det alltid trevligt att besöka Björns Bar och passar ju oss som jobbar sent! Öppet till 01 på vardagar och 03 på helgen. Vill också slå ett slag för nya slice-stället Bennys! Om inte på lokal så maten som lagas av mina vänner Elin och Richard, serverat hemma hos dom.

Om du själv lagar mat, vad bjuder du på?

Jag är ju inte megabra på att laga mat, men hade nog svängt ihop en bolognese som kanske ändå blir okej.

En ledig fredagskväll - vad dansar i glaset?

Jag dricker ju inte alkohol men gärna en alkoholfri Radler eller en alkoholfri Guinness (tack Patrik Tapper för bra alkoholfri öl) Jag är ju rätt dålig på att dricka drinkar!

Vad saknar du på mat-och-dryck-scenen i Göteborg?

Fler bra nattöppna streetfood ställen, ett rullskridsko-disco och riktigt bra brunch.

Bild: Nathalie Jörnheim
Text: Tom Surma & Nathalie Jörnheim