#MyJourney Filip Åkerblom

Namn: Filip Åkerblom
Företag: Lilla Kafferosteriet i Malmö

Någon som förstår vikten av att nätverka för att ta sig framåt i branschen är Filip Åkerblom, grundare av Lilla Kafferosteriet i Malmö. Filip har drivit upp en väldoftande och självklar mötesplats i Malmö för alla kaffeentusiaster och sitter på mycket klokskap kring hur man lyckas i branschen. En regnig junidag klev vi in i det ockrafärgade gamla stenhuset på Baltzarsgatan för att avnjuta en Espresso Tonic och prata mer med Filip om hans resa.

Filip, vill du berätta för oss hur din resa i branschen började?

Innan kaffe, jobbade jag med reklam i Stockholm där jag hjälpte andra att synas. Jag tror passionen för kaffe växte när jag identifierade att det fanns en stor okunskap och jag insåg hur mycket det finns att lära och lära ut om ett ämne – vad är det vi konsumerar? Kaffe är två kärnor i en frukt som växer på andra sidan jordklotet, det är inte många som tänker på det. Folk går och köper varumärken precis som man handlar Coca Cola och där kände jag att jag var tvungen att förmedla något, annars kommer gemene man fortsätta att konsumera baserat på top of mind - en lila eller röd förpackning som man väljer på hyllan, men att få bryr sig om själva produkten och råvaran i den förpackningen.
Jag ville skifta fokus till ett gastronomiskt tänk i kvalitet och inte kvantitet, där smaken är i fokus och med en produkt som är bättre för planeten. I förlängningen fanns det inte många små kafferosterier i landet. Så, från en kreativ miljö i Stockholm skolade jag om mig i affärsekonomi i Malmö vilket var till stor hjälp när jag sedan skapade min verksamhet. Jag började med att sälja kafferostar men insåg snabbt att folk inte förstod vad jag sålde. Jag tänkte då att jag måste demonstrera produkten och när denna fantastiska lokal blev tillgänglig passade jag på och öppnade mitt egna första kafferosteri, detta var 17 år sedan.

Hur var det att börja om i en ny bransch?

Något som underlättade var förståelsen jag hade med mig från reklamvärlden om vikten av nätverkande. Där var det olika typer av nätverksträffar varje vecka. Så, jag började nätverka med alla som jobbade med kaffe, kafferosterier på olika orter och till slut hittade jag en kaffeförening där jag började engagera mig. Efter bara ett år i branschen blev jag inbjuden att utse årets plantage i Honduras.

Upplever du att du hade tillgång till den utbildning, mentorskap eller nätverk som krävdes för att nå dina professionella mål och drömmar?

Det var också något som jag såg saknades i branschen. I dessa yrken går man ofta som lärling för att lära sig yrket av någon med erfarenhet, men det saknades ett utbildningsprogram som var kopplat till just kaffe. Jag tog då kontakt med den internationella kaffeföreningen och frågade varför det inte fanns någon skola kopplat till detta. Då svarade dom ”då skapar vi det” och bjöd därefter in mig till ett möte i London med utbildningskommittén där vi tillsammans tog fram ett utbildningsprogram för kafferostare. Så vi tog fram ett utbildningsprogram för varje skrå inom kaffe där man kunde samla poäng för att få ihop till ett diplom. På så sätt kan man själv bestämma hur mycket kunskap man vill ha eller behöver inom kaffe beroende på vilket yrke du valt, vare sig det är barista, rostmästare eller Food and Beverage Manager. Nästa steg för att stimulera den typen av utbildningsprogram var att jag tog fram reglerna för världsmästerskapen i kafferostning. Vi skissade upp vad man behöver kunna, allt från temperatur till kunskap om hur produkten förädlas. Vår målsättning var att få kafferostare att bli som en kock där de lär sig att förädla råvaran och beskriva smakerna och med hjälp av tävlingar stimulerar vi utbildningsprogrammen.

Vart hittar man utbildningarna?

Man måste leta reda på det man är intresserad av. Här är föreningar och branschorganisationer jätteviktiga. Man måste själv vara aktiv och ta kontakt. Föreningar verkar ofta i det dolda så man måste ibland vara lite proaktiv för att hitta det nätverket som passar en själv och såklart agera på det därefter. Den globala organisationen för finkaffe heter SCA, sedan har dom olika skrå beroende på vilket yrke och kunskap man vill fokusera på, mer info hittar ni på SCA.COFFEE.

Vad har varit din största lärdom på resan?

I reklambranschen lär man sig snabbt att sätta folk i fack. Men jag har insett att det inte går att göra när man jobbar med mat. Man måste istället tänka utifrån produkten och sen se vilka som gillar det. Alla dricker kaffe på ett café men du lär dig vad målgruppen verkligen vill ha genom att servera och testa och lyssna in. I början gjorde jag misstaget att köpa in de dyraste kaffebönorna men jag märkte att folk inte förstod sig på det och tyckte att det smakade som te. Så jag lärde mig att hitta en affärsmodell som passar för den plats där jag verkar och att anpassa efter vad folk där gillar att äta och dricka.

Vad är en utmaning eller problematik i branschen som du önskar se eller driva förändring inom?

Det jag fick med mig tidigt var självledarskap. Att personer tar ansvar för sina handlingar men också att man som arbetsgivare möjliggör och ger plats för självledarskap. För att må bra på jobbet så måste man kunna vara med och påverka sin arbetsplats. Därför började vi tidigt med att stimulera olika typer av roller som var individanpassade. Exempelvis om man hade ett intresse för kaffe och trädgård så fick man hantera våra odlingar, hade man intresse för kaffe och sociala medier fick man hjälpa till med våra sociala kanaler, gillade man kaffe och struktur blev man kanske inköpsansvarig. På så sätt fick alla känna att de hade ansvar och kunde vara med och påverka. Här upplever jag att det finns mer att göra i branschen; att man tror på dem man jobbar med och stöttar dem. En annan utmaning branschen har är att när man investerar i en anställd i form av utbildning händer det inte allt för sällan att de sedan går vidare och använder sina nya kunskaper hos en annan arbetsgivare. Och här måste vi tänka på både interna och externa utbildningar. Ofta finns det otroligt mycket kunskap internt som vi kan dela med oss av till fler inom organisationen. I förlängningen av det så har vi den höga personalomsättningen som delvis beror på att personal bara kan nå till en viss kompetensnivå på en och samma arbetsplats. Många gånger måste de söka sig vidare för att få nya utmaningar. Där tror jag vi kan och måste bli bättre på att skapa de nya utmaningarna för vår personal så att de känner att de kan fortsätta utvecklas och växa med företaget och jobbet. Det kan handla om att skapa nya roller eller ansvarsområden eller att förflytta en anställd till en annan verksamhet inom samma bolag – om det finns fler, vill säga.

Hur ser du på utvecklingsmöjligheter inom ditt område?

Det finns en yrkesstolthet i branschen och om man tror på det man gör så finns det alla möjligheter att göra en resa inom den här branschen. Man behöver inte hålla sig inom samma område utan kan med fördel korsa mellan olika yrkesområden, vilket också är en viktig del för att kunna förstå sina kollegor och deras arbetsuppgifter och situation bättre. Man ska också komma ihåg att ibland måste man våga röra på sig geografiskt för att kunna utvecklas och följa sin dröm.

Vilket råd skulle du ge framtidens kaffe-talanger som vill göra det du gör?

Ta för dig och våga stå själv på golvet och tro på det du gör. Våga göra fel, testa och gör om.

Börja titta på produkter som vi konsumerar mycket av – där behöver man inte vara så rädd för att testa och göra fel! Mat och dryck är ju något vi alla behöver! Att jobba inom mat är väl något av det enklaste man kan göra i Sverige, eller hela världen för den delen! Vi måste äta och dricka. Det är en fantastisk bransch med stora möjligheter där det inte krävs så mycket för att lyckas.

När är du som lyckligast på jobbet?

När jag kommer in till jobbet och ser att alla jag jobbar med är glada och mår bra. Vi jobbar så nära varandra i den här branschen så det är lätt att påverkas om någon annan inte mår bra.

5 SNABBA

Var äter du helst i Malmö?

Kvarterskrogen där jag bor. Mutantur. Ja, även Riket och Lu.

En ledig fredagskväll - vad dansar i glaset?

Det brukar oftast vara något vitt vin. Friska vita viner är gott.

Om man besöker Malmö - vad får man absolut inte missa?

Det finns så många fina egenföretagare så att gå runt i stan och prova alla caféer och restauranger och stötta dem är det bästa och finaste man kan göra. Det finns så mycket bra!

Vad saknar du i mat-och-vin-Malmö?

Det skulle vara festivaler eller nätverksträffar. Det börjar puttra lite och skapas lite fler nätverk nu och där kommer ju Unmo in väldigt bra nu. Vi har också skapat gille-föreningen Coffee Roasters Guild för att möta de behov som finns i branschen. Hit bjuder vi in olika föreläsare på ämnet och utbildar vidare om kafferostning.

Vad hittar du på när du inte jobbar?

Då kopplar jag av! Lägger mig gärna i en park och lyssnar på poddar.

Bild: Nathalie Jörnheim
Text: Johanna Nytomt & Nathalie Jörnheim